perjantai 22. maaliskuuta 2024

Jäitä hattuun, Joensuu

Joensuu etsii kiivaasti säästökohteita. Tapetilla ovat niin päiväkodit, koulut, kirjastot kuin uimahallit. Juuri ne palvelut, jotka ovat tarpeellisia "suurelle yleisölle" eli kaupungin asukkaille, rahoittajille.
 
Sinkkolan eläinpuistosta luopumista käsiteltiin Karjalaisessa 21.2.2024. Koulutus- ja nuorisojohtaja Aatu Mustonen totesi perusteluksi, että Sinkkola ei ole kaupungin ydintoimintaa. Miten ovat edellä mainitsemani palvelut? Käsittääkseni ne ovat juuri sitä ydintoimintaa.
 
Joensuu on satsannut valtavia määriä jäähalliin. Se palvelee vain pientä osaa kaupunkilaisia. Ja ennen kaikkea se palvelee kilpaurheilua, johon panostaminen ei ole minkään kunnan ydintoimintaa. Muut kuin kilpailijat käyttävät, jos sattuvat pääsemään halliin.
 
Kaupunki luopuu vauhdilla omista toimitiloistaan ja muuttaa vuokralle. Maksaa kalliisti tästä "muutoksesta".
 
Suunnitelmissa on, että Rantakylän uimahalli suljetaan ja Mehtimäelle rakennetaan iso uimahalli. Se on järjetön idea. Me emme tarvitse kansallisia ja kansainvälisiä uimakilpailuja palvelevia halleja. Tarvitsemme vähintään kaksi uimahallia, jotka tarjoavat mahdollisuuden kaikille joensuulaisille nauttia vesiliikunnasta. Kilpailuissa voi tehdä yhteistyötä vaikkapa  Kuopion kanssa.
 
Jättihallin rakentaminen Mehtimäelle on muutoinkin "epäilyttävää". Miten järjestetään paikoitusalue? Nykyiset paikoitustilat eivät tule riittämään. Miten huolehditaan, että liikunrajoitteiset ja -esteiset pääsevät uimahalliin?
 
Kirjastojen lakkauttaminen on järjetöntä. Jo peruspalveluna ne antavat asukkaille paljon. Lakkauttamisen myötä häviäisivät myös lehtien lukusalit. Kirjastoautot eivät korvaa mitenkään. Lisäksi kirjastoautot eivät ole esteettömiä. Monien lukuharrastus loppuu, mikäli kirjastojen ovet suljetaan.
 
Jäitä hattuun, Joensuu! Nyt tarvitaan viisautta, arvoisat päättäjät! Kaikkien kaupunkilaisten pitää saada palveluja yhdenvertaisesti. Myös liitoskunnissa. Keskitytään nyt vain ydintoimintaan.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti