Jokin aika sitten pyysin Siun sotea vastaamaan esittämiini kysymyksiin palveluverkkoa koskien. Pyysin myös perusteluja tehtyihin päätöksiin. Tulihan niitä "vastauksia", ei lehteen vaan henkilökohtaiseen sähköpostiini, mitä pidän epäasiallisena. Julkiseen kyselyyn vastataan julkisesti.
Aluejohtaja Leivosen laatimassa sähköpostissa, jonka myös Pirskanen, Mustonen ja Mäkisalo-Ropponen saivat kopiona, ei ole mitään konkretiaa. Miten palvelustraegia on valmisteltu? Vastaus: se perustuu parhaaseen mahdoliseen tietoon ja laadittiin aluehallintoviraston määräyksestä aiempien esteellisyyksien vuoksi.
Mitä säästöä palveluverkko tuo? Vastaus: 30 miljoonaa vuoteen 2030 mennessä ostopalveluiden vähentämisestä ja turhista toimitiloista luopumisestsa. Kysyn, ovatko toimitilat turhia, kun meitä asiakkaita riittää välillä pilvin pimein pienilliekin terveysasemille. Olemmeko me turhia?
Kysymykseeni keskitettyjen palveluiden paremmuudesta en saanut kuin ympäripyöreän vastauksen. Yhdenvertaisuus-kysymykseeni Leivonen väittää asukkaiden saavan palvelut yhdenvertaisesti. Pitäisikö aluejohtajan tarkistaa sanan tosiasiallinen merkitys! Yhdenvertaisuutta terveyspalveluissa on, että jokaisella on oikeus lääkärin ja hoitajan lähipalveluihin. Digipalvelut voivat olla vain täydentäviä.
Kyselyyni matka-aikojen selvittämisestä Leivonen kirjoitti, että ne saa selville tiekartasta tai Google-mapsin avulla. Jokainen niitä käyttänyt tietää, että ajat ovat niissä reippaasti todellisia lyhyemmät.
Sosiaalipalvelut järjestetään lähipalveluina. Miten Siun soten johto ymmärtää tämän? Joensuun uusi sote-keskus on Leivosen mukaan tarpeen, koska se palvelee yli puolta maakunnan asukkaista. Se niistä lähipalveluista sosiaali- ja terveydenhuollossa.