tiistai 10. syyskuuta 2024

Kirjeeni tasavallan presidentti Stubbille

Hyvä tasavallan presidentti, olette toiminut virassanne puoli vuotta. Aika on riittävä, jotta rivikansalainenkin voi muodostaa mielipiteensä onnistumisestanne.
 
Olette määritellyt linjanne arvopohjaiseksi realismiksi. Kyseenalaistin ilmaisun jo vaalikampanjanne aika. Kyse on erittäin valikoivasta politiikasta. Olenkin iloinen, että myös poliitikot ovat nostaneet esiin tyhjyyttä kumisevan ilmaisun.
 
Olette selittänyt, mitä arvopohjainen realismi mielestänn tarkoittaa. On käynyt selväksi, että arvonne riippuvat siitä, keiden kanssa olette kanssakäymisissä. Yhtäältä esimerkiksi tuomitsette ihmisoikeuksien loukkaukset (Venäjä, Kiina, Pohjois-Korea), mutta toisaalta annatte  hiljaisen tukenne joillekin muille ihmisoikeuksia rikkoville maille (Qatar, Saudi-Arabia). Mielestäni tässä on suuri arvoristiriita. Ihmisoikeudet ovat jakamaton arvo. Jos niitä loukataan, se tulee tuomita yksiselitteisesti.
 
Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi Qatarin ja Saudi-Arabian kohdalla suljette silmänne ja korvanne, jotta Suomi pääsisi hyötymään näistä maista. Se osoittaa täydellistä selkärangattaomuutta.
 
Vaalikampanjanne aikana ja virkaanastujaisissanne totesitte toimivanne (Suomen) rauhan puolesta. Puhutte, että rauhasta pitää puhua. Tässäkin olette ristiriitainen. Tuomitsette, kuten kuuluukin, Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Kuitenkin annatte hiljaisen tukenne muun muassa Israelin suorittamalle kansanmurhalle Gazassa, ja Yhdysvaltain sotilaallisille toimille Lähi-Idässä.
 
Toivotte Suomeen mahdollisimman paljon sotilasliitto NATO:n joukkoja. Se ei osoita rauhantahtoa. Maamme militarisoiminen, aseistaminen, ei ole rauhan kieltä. Minusta politiikkaanne on pelottavaa.
 
Olette todennut olevanne Suomen amerikkalaisin presidentti. Se näkyykin voimakkaasti kannanotoissanne. Jos ennen olitte rähmällänne itänaapuriimme, niin nyt olette pelottavalla tavalla rähmällänne Yhdysvaltoihin. Suhtaudutte läntiseen "liittolaiseen" kritiikittömästi.
 
Suomi tarvitsee presidentin, joka edistää turvallisuutta rauhaa rakentamalla. Suomi tarvitsee presidentin, joka keskittyy olennaiseen. Nyt näyttäydytte henkilönä, joka haluaa olla mahdollisimman paljon julkisuudessa hinnalla millä hyvänsä Kaiken maailman kissanristijäiset ja "linssiluteilut" voisitte presidenttinä unohtaa.
 
Taideyliopisto myönsi teille kunniatohtorin arvon. Perusteluissa mainitaan, että olette korostanut taiteen ja kulttuurin merkitystä henkisenä voimavarana. Minä en ole huomannut mitään tällaista. En ole havainnut, että te millään tavalla edes pyrkisitte edistämään taiteita ja kulttuuria.
 
Nyt, kun olette kunniatohtori kolmessa yliopistossa (Taideyliopisto, Vaasa, Lappeenranta), on hyvä aika aloittaa näiden alojen edistäminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti